Jesper René: Klaveret Forklaret: Skakspillet og Bachspillet | SpeakerBee
x

Indtast din email og få en påmindelse lige inden Jesper René går live.

Vi deler ikke din mail med andre. Læs evt. vores Privatlivspolitik

Jesper René: Klaveret Forklaret: Skakspillet og Bachspillet

Fri, 5 March, 19:00

OBS. Hvis du klikker på den gule "Påmind mig" knap, så sender vi dig en reminder, kort før programmet er live.

Jesper René har i denne uge skakskribenten, forfatteren og museumsmanden John Rendboe i studiet for at tale isolationens to helt store sejrherrer - skakspillet og Bachspillet.

Klaveret har taget flere gidsler end alverdens krige tilsammen, og det samme ville kunne siges om skakkens tiltrækning på menneskeheden. Intet spil er så omfangsrigt beskrevet som skak. Ja det er fyldigere beskrevet end alle andre spil tilsammen.

Ingen komponist har som Johann Sebastian Bach givet anledning til musiklitteratur, skønt Bach kun efterlod sig fem dokumenter, der ikke var noder.

Er der lighedspunkter mellem de to emner? Og kan Bach og Philidor være hver deres repræsentant for 1700-tallets oplysningstid?

John Rendboe udlægger skakspillets overordnede fysiognomi, og Jesper René spiller noget af musikhistoriens på en gang mest underholdende og opbyggelige musik - fra Bachs franske suiter - disse galante samlinger af dansesatser, som her stiliseres for klaveret. Vi forsøger således at finde parallellerne mellem musik og skak.

Du kan som altid hos SpeakerBee selv deltage i chatten til højre, hvor du kan stille direkte spørgsmål til Jesper René og hans gæster. Husk du kan blive påmindet om live-programmerne ved at trykke på den orange knap på billedet ovenfor.

Om programmet:

Jesper René er én af Danmarks mest koncerterende pianister. Han debuterede med Odense Symfoniorkester som solist i 1989, og hans repertoire spænder fra Claude Debussy, Bach til Chopin og andre klassiske værker. Du kan ofte møde ham over hele landet, hvor du kan opleve hans fingre danse hen ad de hvide og sorte tangenter på klaveret, når han spiller for alt fra kirke- til koncertgængere.

Under coronakrisen har Jesper René ikke kunnet komme ud til sit musikhungrende publikum, men hvor der er vilje, er der vej. Derfor har han i stedet tilbudt private koncerter til folk, hvor han kommer hjem i folks private hjem, og de kan holde en lille koncert for venner og familie.

Og nu hopper Jesper René for første gang ud som vært i sit eget program om klassisk musik. Her vil han invitere spændende gæster i studiet, hvor de kommer gennem hver en tone. Du vil også kunne opleve Jesper René spille for dig, da vi har fået et klaver ind i SpeakerBee studiet. Så glæd dig til at lytte og lære med.

Vis mere

Q&A

Stil spørgsmål til speakeren før eller under live eventet. Klik “Synes om” hvis du ønsker svar på et af de andre spørgsmål.

Loading Chat...

Q&A

Stil spørgsmål til speakeren før eller under live eventet. Klik “Synes om” hvis du ønsker svar på et af de andre spørgsmål.

Loading Chat...

Kommende speakers

Tidligere speakers