Nauja Lynge: Stormagterne slår ring om Grønland, Danmark og Færøerne | SpeakerBee
x

Indtast din email og få en påmindelse lige inden Nauja Lynge går live.

Vi deler ikke din mail med andre. Læs evt. vores Privatlivspolitik

Nauja Lynge: Stormagterne slår ring om Grønland, Danmark og Færøerne

Thu, 2 July, 18:30

Vi skal styrke fundamentet under rigsfællesskabet ved at fjerne grænsehindringer og konstruktionsfejl, og vi skal styrke samarbejdet i den danske stat. Det er blevet mere relevant end nogensinde i takt med stormagternes fremfærd.

Der er mange grænsehindringer, men jeg vil i første omgang redegøre for de tre vigtigste, og komme med løsningsforslag til at fjerne dem.

Flypriserne til især Grønland. Det er en væsentlig grænsehindring, at vi ikke har råd til at bevæge os mellem rigsdelene.

Det uofficielle grønlandske mindretal i Danmark er et eksempel på en konstruktionsfejl. Grønlændere er ganske vist danske statsborgere, men det er ikke en fordel. Jeg vil i min speak uddybe, hvorfor der er brug for en repræsentation for grønlændere i Danmark, som grønlændere i Danmark selv vælger. Af alle ”fejl” er dette område det sværeste at løse, men det er bidende nødvendigt.

Vi mangler en tænketank, som kan rådgive stat og erhverv i forhold de udfordringer, vi står overfor. Jeg kommer med et bud på, hvordan sådan en størrelse bør sammensættes.

I en tid hvor stormagter slår ring om os og hvor uvidenhed, fordomme og grænsehindringer slider på vores hårdtprøvede fællesskab, er det i ellevte time at sætte ind for at øge sammenhængskraften. Det vil også åbne døre erhvervs og investeringsmæssigt, for grænsehindringer er også væksthindringer. Det har især Grønland ikke råd til i den nuværende økonomiske situation, hvor andre udenfor fællesskabet kiler sig ind og skubber sammenhængskraften ud. Hvis vi ikke sætter ind nu, vil personlige, kulturelle og politiske bånd løsnes. Og det vil svække os alle. Grænsehindringer forhindrer os i at bygge bro. Og selvstyreordningerne har desværre medført flere grænsehindringer, fordi rigsdelene glemmer at tænke på hinanden.
Om Nauja Lynge:
Forfatter, foredragsholder, ordfører og blogger på Jyllands-Posten.
Jeg har følgende udgivelser bag mig: ”Jeg er Nauja. En grønlandsdanskers bekendelser”, ”Ivalu´s Color” og ”Rigsfællesskabet til Debat.” Til efteråret udkommer jeg med to nye romaner. Den ene om identitet og den anden om et storpolitisk spil i Arktis. I 2012 grundlagde jeg debatten om rigsfællesskabet med ”Rigsfællesskabet til Debat.”
Vi kæmper med integration på linje med indvandrere og fordomme skygger for vores identitet. Hver gang vi tager mod til at påpege problemstillingen fejes det af bordet med fakta som ”Grønland har selvstyre, så det kan vi ikke blande os i” eller ”langt de fleste grønlændere klarer sig godt, så vi vil ikke sættes i bås.” Men faktum er at fordommene lever i bedste velgående og slider selv de mest velintegrerede op.

Vis mere

Q&A

Stil spørgsmål til speakeren før eller under live eventet. Klik “Synes om” hvis du ønsker svar på et af de andre spørgsmål.

Loading Chat...

Q&A

Stil spørgsmål til speakeren før eller under live eventet. Klik “Synes om” hvis du ønsker svar på et af de andre spørgsmål.

Loading Chat...

Kommende speakers

Tidligere speakers